Trevande inför rapportsäsongen

NEW YORK: BANKER UPP, SVAGARE FÖR TEKNIKAKTIER, S&P500 +0,0%

STOCKHOLM (Direkt) Finansaktier gick starkt i måndagens USA-börshandel i likhet med hur det såg ut på de europeiska börserna i spåren av att en lösning kommit på plats för några problemdrabbade italienska banker. Teknikbolag hade det dock tuffare och sammantaget slutade USA-börserna runt nollstrecket.

Ljusa tyska konjunkturtoner vägdes mot oväntat klena amerikanska siffror över orderingången på varaktiga varor.

Vid stängning var storbolagsfokuserade Dow Jones industriindex upp 0,1 procent till 21.410. Det bredare S&P 500 steg marginellt till 2.439 medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex var ned 0,3 procent vid 6.247.

Oljeprisutvecklingen var ryckig med en nedgång under eftermiddagen som sammanföll med att börsindexen tappade den initiala uppgång som hade präglat veckans handelsstart. Oljebolaget Chevron slutade 0,8 procent ned medan Exxon sjönk 0,4 procent, trots att oljepriset senare vände upp.

Googles moderbolag Alphabet halkade ned 1,4 procent i det sura tekniksentimentet.

Facebook backade 1,0 procent. The Wall Street Journal rapporterade att sociala mediebolaget för diskussioner med producenter om att satsa på egna TV-serier, något som Netflix gör sedan tidigare. Netflix aktie sjönk 0,3 procent.

Fastighetsinvesteringsföretaget Store Capital avancerade 11,3 procent på nyheten om att finansmannen Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har köpt en andel på 9,8 procent i bolaget.

I finanssektorn steg investmentbanken Goldman Sachs 1,5 procent och kortföretaget American Express 0,9 procent.

”Även om statsstödet till två regionala italienska långivare i helgen har minskat risken kring den italienska ekonomin i närtid så visar det att den negativa loopen mellan banksektorn och offentliga finanser förblir stark”, skrev Capital Economics i en analys.

Staten spelar en större roll i det italienska fallet om man jämför med när krisdrabbade spanska Banco Popular hanterades tidigare i år.

Industribolaget Arconic föll 6 procent. E-post skickad från och till Arconics försäljningschef har väckt frågor om varför bolaget levererade brandfarligt material till en distributör för användning i Grenfell Tower, den byggnad i London där 79 människor omkom vid en storbrand i förra veckan.

Tankerföretaget Gener8 Maritime backade 14,5 procent. Enligt The Wall Street Journal ska norska Frontline vara på väg att överge sina planer på att köpa Gener8. En affär skulle ha skapat världens största tankerflotta med 43 så kallade very large crude carriers (VLCC) i drift.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation var ned 2 punkter till 2,13 procent jämfört med när den svenska penningmarknaden stängde vid lunchtid i torsdags.

Även på midsommarafton i fredags var indexrörelserna på USA-börserna små.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Undertonen är positiv och mycket talar för att vi kommer att få se ett utbrott uppåt. De senaste topparna har dock noterats allt flackare och om 1600-nivån punkteras utan att snabbt återtas är det en varningssignal som vi ska hålla koll på.”

Veckan inleddes med en uppgång mot 1655 som testades av två gånger under förmiddagen och bildade en dubbeltoppsliknande formation med den matematiska målkursen 1643-1642. En halvtimme innan stängningen nåddes 1641 och slutnoteringen blev 1643,5 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. På makrofronten visade IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland en oväntad uppgång till 115,1 i juni, från 114,6 i maj. Juniutfallet var den högsta noteringen sedan 1991. Från andra sidan Atlanten meddelades dock att orderingången på varaktiga varor i USA sjönk 1,1 procent i maj jämfört med april, vilket var mer än analytikers förväntan om ett tapp på 0,6 procent, enligt Bloomberg News.

Det har inte hänt så mycket med den tekniska bilden de senaste veckorna men även om det mesta talar för ett utbrott uppåt ska vi inte glömma att indexet noterat flackare toppar och har stigit oavbrutet de 12 senaste månaderna. Det vore hälsosamt med en rekyl men självklart är det ingen naturlag som säger att så måste bli fallet.

Cykliskt har det gått fem veckor sedan föregående lågpunkt vilket är ytterligare en faktor som talar för att förra veckans högsta kan bli toppen i 8-veckorscykeln.

Volymen igår var lägre än i torsdags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv men visar lite toppighet och en tendens till negativ divergens men ännu inte något vi ska oroa oss för.


Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Rentunder

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Peckas Naturodlingar: beräknad första dag för handel på NGM Nordic MTF, senarelagt från tidigare planerade 19/5, 9/6 och 22/6
– Seamless: första dag exklusive rätt till tilldelning SDS
– Zenergy: meddelar utfall i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Kina: vinster i industriföretagen maj kl 3.30
– SCB: PPI maj kl 9.30
* SCB: handelsbalans maj kl 9.30
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: S&P Case/Schiller husprisdata april kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator juni kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
– Fed: John Williams talar i Sydney kl 10.05
– Riksbanken: reparesultat kl 10.15
– Fed: Patrick Harker talar kl 17.00
– Fed: Janet Yellen deltar vid event i London om globala ekonomiska frågor kl 19.00
– Fed: Neel Kashkari talar kl 23.30


USA-börsen: Igår skrev jag: ”På kort sikt är det dock mycket som talar för en stundande rekyl eller fortsatt skvalpiga rörelser innanför den rådande tradingrangen.”

Veckan inleddes med en uppgång till motståndsnivån kring 2450 som nåddes efter ungefär 30 minuters handel och nivån skulle visa sig bli dagshögsta. En brant nedgång för att täppa till öppningsgapet och därefter skvalpiga rörelser fram till stängningen vid 2439,1 som noterades på samma nivå som i fredags. Ljusa tyska konjunkturtoner vägdes mot oväntat klena amerikanska siffror över orderingången på varaktiga varor.

Gårdagens initiala uppstuds misslyckades med att nå ATH-noteringen från förra veckan och istället vände kursen ner och bildade en relativt lång svans på ovansidan. Indexet är alltså tillbaks i tradingrangen som sedan en månad tillbaks fångat större delen av rörelserna men sedan den 22 maj har varje dagsstängning skett ovanför 20-dagars medelvärde.

Jag har de senaste dagarna påtalat att målkursen för utbrottet för de två senaste årens range indikerade en målkurs kring 2460 och frågan är om det är just denna nivå som får indexet att tveka eller om det är den 35-procentiga uppgången sedan februari 2016.

I min värld talar dock det mesta för att vi kommer att få ett utbrott uppåt men om det istället uteblir och 2400-nivån punktera utan att snabbt återtas är risken stor för att ett omtag ner mot primärtrenden behövs för att locka fram tillräckligt med köpare.

Volymen igår var lägre än i fredags och 13 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det råder en påtagligt negativ divergens mellan volymbalansen och prisgrafen och det är något jag kommer hålla ett öga på de närmaste dagarna. Volymbalansen noteras kring tremånaderssnittet men om vi får se ytterligare nedgång är det en varningssignal.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar